Zucchinipaj


Ingredienser
125 g smör
3 dl fullkornsvetemjöl, (180 g)
1-2 msk vatten, kallt

Fyllning
400 g zucchini
3 msk olivolja, (2 msk + 1 msk)
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
4 st ägg
2,5 dl mellangrädde
2 dl parmesanost, riven (70 g)
1 dl fontinaost, riven

En helgrön paj med mild smak av zucchini och två italienska ostar. Pajen kan förberedas helt och värmas i ugnen.

1. Skär kallt smör i kuber. Blanda snabbt samman smör, vetemjöl och vatten till en deg gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt minst 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin längs med i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek zucchinin i omgångar, salta och peppra.

3. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olivolja 2–3 min.

4. Förgrädda pajskalet ca 12 min. Vispa samman ägg och grädde. Varva zucchini, lök och ost i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen.

5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

*Fontina är en italiensk hårdost med mycket aromatisk smak.

Källa: allt om mat